Mange lurer på om det gjør en forskjell å lytte til musikk i høy/full oppløsning og i komprimert oppløsning. Det kommer an på innspillingskvaliteten, lytteutstyret ditt, og delvis musikktypen, og du kan lese en utmerket, utfyllende artikkel (med blindtest) om emnet fra Lyd og Bilde HER.

Kyrre Slinds musikk er av en slik art at du vil få mer ut av lytteopplevelsen ved å lytte til den i full oppløsning, altså i CD-kvalitet eller høyoppløsningsformat som f.eks. WAV eller FLAC. Mange strømmetjenester (som f.eks. Spotify) tilbyr et såkalt transkodet musikkformat, som bygger på det allerede komprimerte Mp3-formatet. Musikken du da strømmer har altså vært gjennom 2 steg med fjerning og endring av informasjon, og man mister nok noenting på veien. Komprimering av musikk bygger bl.a. på psykoakustiske fenomener, som gjør at hjernen legger til informasjon som den antar skal være der, basert på det man hører. Dvs. at i Mp3-formatet så har man fjernet lydinformasjon, som hjernen så legger til igjen (illuderer) for oss. Det er et uhyre interessant fenomen, og et veldig snedig påkomme som både sparer plass på duppedittene våre og gjør at det går lettere å strømme musikken.

Bakdelen kan være at mange rapporterer om større og hyppigere lyttetretthet ved lytting til komprimert musikk, antagelig fordi hjernen da må jobbe mer enn når den blir matet med full informasjonspakke. Musikken på både Open Airs og FRI gir etter sigende god Ro som effekt hos/i lytteren, og denne effekten kan kanskje aksentueres ved å hjelpe hjernen til å slappe av med å lytte til musikken i full oppløsning? Albumene kan bestilles og lastes ned i full oppløsning HER. God lytting!

Fra artikkelen hos Lyd og Bilde: «Når en musiker spiller inn musikken sin i studio, så er det med ett mål for øyet: at musikken skal formidles så godt som overhode mulig. Å formidle gnisten man har der og da, gjennom musikk. Når selve spillejobben er gjort, settes hodene sammen med produsent og teknikere for å skape det ønskelige lydbildet. Og enten lyden er skrudd på den ene eller andre måten; skitten og rå eller oppløst og luftig, så er det nettopp det lydbildet musikkforbrukerne fortjener å få servert. Til tross for at teknologien i dag er langt foran hva den var for bare få år siden, later det til at lydkvaliteten forbrukerne opplever har blitt dramatisk dårligere siden 70-, 80- og spesielt 90-tallet. Og det til tross for at tilgjengelig utstyr for både innspilling og avspilling både er bedre og billigere.» Les mer HER.